Linux Mint ve “Duruş”
--
Değerli paydaşlarım size kısa bir Pazar hikayesi (Azıcık teknik, biraz politik, çoğunlukla sosyoekonomik)
“Masaüstünde” Microsoft Windows’un tam hakimiyeti sürüyor, ancak Linux bugün ICT endüstrisinin temel taşlarından biri olmuş durumda . Bu durumun (masaüstündeki) temel nedenlerinden birisi de Linux felsefesinin “çeşitlilik” yaklaşımı. İnsanlar “farklılıklardan” kaçınıyorlar, değişim hep zor geliyor. Bu “çeşit”lerden birisi de 2006 yılında Clement Lefebvre ile başlayan ve en popüler dağıtımlardan biri olan Mint. Kullanıcı deneyiminde harika olan Microsoft’un benzeri bir arayüz ile, düşük performanslı cihazlarda başarılı olması benim evde onu tercih etmemi sağladı. Evde herkesin kendi kullanıcısı var ofis uygulamaları da dahil Mint kullanıyoruz. 9 yaşındaki Hakoç bile Mint kullanıyor.
Mint, tescilli yazılımların da kullanılabilmesine imkan sunuyor. Umarım bizim TÜBİTAK ULAKBİM Pardus birgün Clement ve ekibini ülkemize davet ederler, karşılıklı görüş alışverişinde bulunurlar. Bizimkiler de özellikle kamuda harika işler çıkarıyorlar, tebrik ederim kendilerini. (Photo: Kakoç’un dizüstünde kendi kullanıcım)
Mint’le haşır neşir olunca ilginç hikayeler de buldum. Cle, sanıyorum tamamen insani duygularla kirli savaşa tepki göstermiş, 2009 yılında İsrail’i kınayan bir post atmış ve İsrail’den veya mevcut İsrail hükümetini destekleyen kişilerden hiçbir yardım veya para istemediğini belirtmiş. Dünyanın en güçlü lobisinden baskı gelince, yine geri adım atmamış, ancak politik görüşlerini Mint’e bulaştırdığı için özür dilemiş. Mint, 2016 yılında hack edilmiş ama hafif hasarla atlatmış. Şu sıralarda ise Mint, tekel karşıtı bir tavırla gündemde.
Çeşitlilik dedim ya, aynı durum Linux’un yazılım kurulum sistemlerinde de geçerli. Bunlardan en popülerleri; Flatpak, Snap ve AppImage diyelim. Bizzat Linus’un, Linux’un masaüstünde yayılamamasının en büyük nedenlerinden birisi olarak gösterdiği dağıtım sorununu çözebilecek çok iyi teknolojiler. Ama sıkı durun; Cle bunlardan Snap’i , 20 sürümüyle birlikte artık desteklemeyeceğini duyurdu. Snap büyük kolaylık, arkasında Canonical (Ubuntu) var, Mint kullanıcılarının bazıları bile bu karara karşı çıkıyor ama duruş değişmedi. İşin birçok boyutu var ama asıl neden ne biliyor musunuz? Yazılımların dağıtımının tek elden yapılıyor olması, yani tekelcilik. Çıkarları zarar görecek olmasına rağmen, bu duruşu koruyan bu adamı seviyor, sayıyor ve destekliyorum. Siz de desteklemek isterseniz bağış yapabilirsiniz. Umarım Pazar hikayemi beğenmişsinizdir. Sağlıcakla kalın.